MOZMED Niassa

MOZMED Niassa is eind 2019 gestart in Niassa Wild Reservaat, in samenwerking met Chuilexi Conservancy en Ambassador Aviation. Door de uitbraak van Covid19 en de daaruit voortvloeiende beperkingen is dit project in 2020 tijdelijk stop gezet. We verwachten dat dit project weer kan doorgaan als alles genormaliseerd is.

MOZMED Niassa valt onder “Missão Betesda em Moçambique” net als de eerdere MOZMED projecten in Moma en Gurúè en op een zelfde basis van samenwerking met Ambassador Aviation zoals vroeger met MAF Moçambique. Ambassador Aviation wordt ondersteund vanuit Mission Aviation Fellowship (MAF-USA) en heeft sinds de jaren 90 een team van piloten/monteurs en een aantal Cessna vliegtuigen. Nu vliegt Ambassador Aviation met een Cessna 206 stationair en een Cessna 208B Grand Caravan EX. Met de komst van de Cessna 208 is Ambassador Aviation in staat om een groter aantal passagiers en/of vracht te vervoeren.

MOZMED Niassa is een project dat in nauwe samenspraak met DPS (Directie Provinciale Gezondheidszorg) Niassa is ontwikkeld en tot stand is gekomen. Het project wordt uitgevoerd in een deel van het Niassa Wild Reservaat waar het moeilijk is om medische zorg te ontvangen. MOZMED Niassa streeft ernaar met het MOZMED team op een reguliere basis zorg en medische aandacht te verlenen in dat gebied onder de mensen die daar wonen en werken, gebruikmakend van de reeds aanwezige klinieken en waar nodig in tijdelijke/mobiele klinieken. Met MOZMED Niassa is het team ook in staat om patiënten voor verder medische behandeling door te verwijzen en mee te nemen naar het centrale ziekenhuis in Nampula stad, na behandeling wordt de patient weer teruggebracht op één van de MOZMED vluchten van Ambassador Aviation.

MOZMED Niassa is werkzaam in het Mecula district en dan met name in Gomba, Naulala en Eravuka. Er wordt daar medische en tandheelkundige zorg aangeboden als ook gezondheidsvoorlichting middels o.a. kleine toneelstukjes en voorlichting via getrainde vrijwilligers die in hun dorpjes en gemeenschappen hun geleerde kennis overdragen.

MOZMED Niassa ontvangt financiële en facilitaire ondersteuning van Chuilexi Conservancy in het kader van hun CSR (Corporate Social Responsibility), zo zie je hier een mooie samenwerking tussen de bedrijfswereld en ontwikkelingshulp.

Ambassador Aviation

Chuilexi Conservancy, Niassa Game Reserve

https://www.facebook.com/ChuilexiConservancy/