MOZMED projecten in Mozambique

Mozambique

In de MOZMED projecten en in de andere door SAM ondersteunde projecten in Mozambique wordt er nauw samengewerkt met de locale gezondheidszorg. Mozambique heeft 10 provincies, elke provinciehoofdstad heeft een verwijzingsziekenhuis (de drie grootsten vind je in Maputo, Beira en Nampula). De provincies worden weer opgedeeld in districten, waarbij elk district een kleiner ziekenhuis heeft. Daarnaast zijn er verspreidt door de districten verschillende gezondheidscentra, waar meestal een verpleegkundige en een verloskundige werkzaam zijn. Mozambique is een lang uitgestrekt land met een kustlijn van 3000 km. De afstanden tot een gezondheidscentrum kan voor veel mensen een paar uur lopen betekenen

Situatie

De noordelijke provincies van Mozambique zijn moeilijk bereikbaar. Omdat er weinig gevestigde klinieken in dit gebied zijn, moeten mensen die medische hulp nodig hebben grote afstanden overbruggen. Mede hierdoor is er een grote (medische) nood in dit gebied. Om ondersteuning en verbetering in de situatie aan te brengen is SAM het MOZMED project begonnen.

Gebied

Het MOZMED project is vooral gericht op het faciliteren van de medische zorg in drie provincies in het Noorden van Mozambique. Het eerste Mozmed project is begonnen in 2009 in het Moma district (Nampula Provincie). Dit project is medio 2014 (na 5 jaar) afgerond. Het tweede project is begonnen in 2012 in het Gurúè district (Zambézia Provincie) en heeft zich ook ontwikkeld tot een goed draaiend project. In 2015 is dit project afgerond. In 2019 is begonnen met een nieuw MOZMED project in het Naissa natuurreservaat, Niassa Provincie.

Mobiele kliniek teams

Met mobiele kliniek teams worden de aanwezige klinieken bezocht. Het team bestaat uit een arts, tandarts en een verpleegkundige. Hierdoor krijgen de mensen die in de afgelegen gebieden wonen een breder aanbod van zorg. Tijdens het bezoek doet het team consultaties (ziet patiënten) en traint het lokale medisch personeel en een groep vrijwilligers. Ook geeft het medisch team gezondheidsvoorlichting in de dorpen.

‘Flying doctor’

Het eerste MOZMED project werd gestart in het Moma district (Nampula provincie) en het tweede in het Gurúè district (Zambezia provincie). Omdat beide districten afgelegen zijn (minstens 6 uur over de weg), helpt Ambassador Aviation (MAF Mozambique) met het transport van Nampula naar het werkgebied. Met onder andere een 6 persoons Cessna wordt het MOZMED team gebracht en opgehaald. Naast het MOZMED team worden er ook patiënten van en naar het centrale verwijzingsziekenhuis in Nampula vervoerd.

Samenwerking bedrijfswereld + ontwikkelingshulp

Beide MOZMED projecten werden mede ondersteund door een lokaal gevestigd bedrijf.  Dit heeft een synergistische werking, het bedrijf zorgt voor financiële ondersteuning en het MOZMED project draagt bij aan de ontwikkeling van de omliggende gemeenschappen. Hierdoor ontstaat er een mooie samenwerking tussen een bedrijf en een gezondheidsproject wat resulteert in duurzame ontwikkelingshulp.

MOZMED Niassa is net als de eerdere MOZMED projecten gekoppeld aan een bedrijf als deel van hun CSR (Corporate Social Responsibility). In het Moma district, werkte het MOZMED team samen met het ‘community development department’ van de KENMARE mijn, een mijn die mineralen filtert uit zand. In het Gurúè district werkte het MOZMED team samen met een Macadamia farm, wat onderdeel is van G&F nuts en de New Spring Foundation. Beide bedrijven willen positief aanwezig zijn in hun directe omgeving en ze willen meewerken aan ontwikkeling van de omliggende dorpen. Bij de MOZMED projecten zie je een mooie en vernieuwde samenwerking tussen de bedrijfswereld en de ontwikkelingshulp van een NGO.

Voor de MOZMED projecten in Moma en Gurúè werd nauw samengewerkt met Kenmare Mijn / KMAD in Moma https://www.kenmareresources.com/sustainability/kmad-community-initiatives en in Gurúè met een Macadamia farm, G&F Nut, http://www.gfnutcompany.com/ en de New Spring Foundation http://newspringdevelopment.com/ministries-2/

MOZMED Niassa is in samenwerking met Chuilexi Conservancy in het Niassa Wild Reservaat https://www.fauna-flora.org/projects/conserving-chuilexi-conservancy-within-niassa-national-reserve