MOZMED Projecten

Mozambique

In de MOZMED projecten wordt er nauw samengewerkt met de locale gezondheidszorg. Mozambique heeft 10 provincies, elke provinciehoofdstad heeft een verwijzingsziekenhuis (de drie grootsten vind je in Maputo, Beira en Nampula). De provincies worden weer opgedeeld in districten, waarbij elk district een kleiner ziekenhuis heeft. Daarnaast zijn er verspreidt door de districten verschillende gezondheidscentra, waar meestal een verpleegkundige en een verloskundige werkzaam zijn. Mozambique is een lang uitgestrekt land met een kustlijn van 3000 km. De afstanden tot een gezondheidscentrum kan voor veel mensen een paar uur lopen betekenen.

mocambiquemap2

Gezondheid in Mozambqiue

Om u nog een iets betere indruk te geven van de gezondheidssituatie in Mozambique hierbij enkele statistische cijfers. (Details WHO country profile)

  • de gemiddelde levensverwachting is 52 jaar
  • het HIV percentage is 11%
  • de kans dat een kind sterft onder de vijf jaar is 9%
  • de kans dat een moeder sterft rond de bevalling is 0,5%

Mozambique zit in de top 15 van de meest arme landen, meer dan 50% van de bevolking leeft van 1 $ per dag. Daarnaast is het  nu één van de snelste groeiende economien. De verwachting is dat het in de nabije toekomst één van de grootste exporteurs van steenkool en aardgas wordt.  (Details BBC country profile)

Samenwerking bedrijfswereld + NGO

Beide MOZMED projecten worden mede ondersteund door een lokaal gevestigd bedrijf.  Dit heeft een synergistische werking, het bedrijf zorgt voor financiële ondersteuning en het MOZMED project draagt bij aan de ontwikkeling van de omliggende gemeenschappen. Hierdoor ontstaat er een mooie samenwerking tussen een bedrijf en een gezondheidsproject wat resulteert in duurzame ontwikkelingshulp.

‘Flying doctor’

Het eerste MOZMED project werd gestart in het Moma district (Nampula provincie) en het tweede in het Gurúè district (Zambezia provincie). Omdat beide districten afgelegen zijn (4-6 uur bij auto), helpt de MAF met het transport van Nampula naar het werkgebied. Met een 6 persoons Cessna wordt het MOZMED team gebracht en opgehaald. Naast het MOZMED team worden er ook wekelijks patiënten van en naar het centrale verwijzingsziekenhuis in Nampula vervoerd.